Zalalövői Borbarát Kör

2024.04.29. 11:12

Az elmúlt év kihívást jelentett a borászok számára

Rányomta bélyegét az időjárás a 2023-as évjárat boraira, mivel rendkívüli év volt a tavalyi, s ez komoly kihívás elé állította a gazdákat. Leginkább ennek tudható be, hogy a Zalalövőn szombaton megtartott bírálaton a kiemelkedően jó italok mellett több kezelési hibát mutató borral is találkoztak a zsűri tagjai.

Gyuricza Ferenc

A zsűri tagjai és a város borait készítő helyi gazdák. Balról dr. Pálfi Dénes, Kovács Ottó, Galambos István, Marton Enikő, Őr Ferenc és Vízvári Sándor

Fotó: Gyuricza Ferenc

A Zalalövői Borbarát Kör Egyesület által meghirdetett hagyományos bírálatra 53 mintát neveztek be a gazdák. Miután a minősítő nyitott volt, így a helyi termelők mellett muravidéki, magyarszombatfai, baki és zalaegerszegi borászok is jelentkeztek a versenyre. A borokat négyfős zsűri kóstolta, melynek elnöke Kovács Ottó nagyradai borász, míg tagjai dr. Pálfi Dénes nyugalmazott kertészmérnök, illetve Marton Enikő és Vízvári Sándor szőlész-borászok voltak.

Az eredményhirdetéskor Kovács Ottó emlékeztetett arra, hogy a zalalövői gazdák évről évre egyre jobb eredményt érnek el, amit – bár voltak kiemelkedő minták – most egy szélsőséges évjárat kissé megakasztott. Ilyen esetben egy magasabb szintű technológia, például az, ami a muravidéki termelők alkalmaznak, sokat segíthet a borokon. Az elnök konkrét hibákra is felhívta a figyelmet, mint mondotta, néhány esetben bátrabb kénezéssel akár egy éremfokozatot is emelhettek volna a gazdák a boraik minőségén.

Mindezek alapján a 31 fehér mintából nyolc kapott arany, kilenc ezüst, kilenc bronz és öt oklevél minősítést. A vörösboroknál két arany, hat ezüst, négy bronz és három oklevél minősítést osztott ki a zsűri. A rozék közül kettő kapott ezüst és egy oklevél minősítést, míg a direkttermő fajtákból készített borokból egyet-egyet ezüst és bronz, kettőt pedig oklevél minősítéssel jutalmaztak. A legjobb helyi fehérbornak Galambos István rizlingszilvániját találták, a helyi gazdák által készített vörösek közül pedig Őr Ferenc cabernet sauvignonja kapta a legmagasabb pontszámot, így ez évben ezek kapják a város bora címet, az erről szóló oklevelet pedig a város napja tiszteletére tartandó ünnepségén, július 6-án adják át.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában