Hagyományteremtő szándékkal hívták életre a programot

2024.04.30. 07:00

RégióFesztivál, Zala kincseivel Vonyarcvashegyen

Huszonöt település mintegy ötszáz hagyományőrzője mutatkozott be az első ízben megrendezett RégióFesztiválon, amelynek szervezői Zala kulturális értékeit és sokszínűségét akarták megmutatni. A vonyarcvashegyi önkormányzat szándéka szerint mindennek folytatása következik.

Péter B. Árpád

A program látványos felvonulással kezdődött. A menet élén a Zalai Borbarát Hölgyek után (b-j) Horváth Tibor, Sármellék, Pali Róbert, Vonyarcvashegy, Gál Lajos, Gyenesdiás és Biró Róbert, Balatongyörök polgármestere haladt

Fotó: Péter B. Árpád

A hiánypótló vonyarcvashegyi rendezvényen a települések művészeti csoportjai, kézművesei, őstermelői vettek részt, s a legtöbb faluból hivatalos delegáció is érkezett, a polgármester vezetésével. A RégióFesztivál látványos felvonulással kezdődött szombaton, majd estig több mint negyven színpadi produkciót láthattak az érdeklődők – tánccsoportok, kórusok, színjátszók és zenekarok közreműködésével.

A térségi programok egyik nélkülözhetetlen közreműködője, a Boombatucada ütőegyüttes vezette a programnyitó felvonulást
Fotó: Péter B. Árpád

A gyerekeket délután Hungarikum játszóház várta, az egész napos program pedig a Hevesi Sándor Színház művészeinek zenés műsorával és utcabállal zárult. A változatos seregszemlét Vonyarcvashegy a Nemzeti Művelődési Intézet zalai igazgatóságának segítségével hívta életre.

A színpadi programok mellett a települési standokon is felvonultatták értékeiket a résztvevők
Fotó: Péter B. Árpád

– Mi itt, Zala vármegyében négy évszakosak vagyunk, közel egymáshoz, teli épített és természeti értékekkel. E rendezvény fő célja is az, hogy ezeket megőrizzük és átadjuk, emellett a térségfejlesztést s a közösségfejlesztést tűztük zászlónkra. Több mint ötszáz fellépő jött el hozzánk, megannyi olyan településről, amely szeretné bemutatni kézműveseit, művészeti csoportjait, gasztronómiai kínálatát – fogalmazott Pali Róbert, Vonyarcvashegy polgármestere, hozzátéve: mindezzel ösztönözni szeretnék a helyieket s az ide látogatókat, hogy fedezzék fel a vármegye kincseit.

Pali Róbert: Ösztönözni szeretnénk a helyieket s az ide látogatókat, hogy fedezzék fel Zala kincseit. A polgármester mögött a településvezetők és a Zalai Borbarát Hölgyek 
Fotó: Péter B. Árpád

Az első RégióFesztiválra Zala távolabbi pontjairól, Zalaegerszeg és Nagykanizsa térségéből is érkeztek települési csoportok. Minden község igyekezett saját faluja büszkeségeit felvonultatni.

Kötél Tibor és felesége, Szabó Ildikó csülök- és sertéspörkölttel várta a fesztivál vendégeit
Fotó: Péter B. Árpád

– Mi szeretnénk megmutatni néptáncos hagyományainkat, a 80 éves nőklubunk pedig elhozta a sármelléki babákat. Azt akarjuk az érdeklődők elé tárni: van ilyen kezdeményezés is, a vendégek pedig ezáltal megismerhetik, milyen volt hajdan a híres sármelléki népviselet – mondta el Horváth Tibor polgármester.

A Fűzvölgyi Dalostársak magyar és sváb népdalokat adott elő szombaton délelőtt
Fotó: Péter B. Árpád

Ezen a napon Kötél Tibor vonyarcvashegyi szakács a családjával csülök- és sertéscombpörköltet készített a vendégeknek.

– Csak a szívünket tesszük bele, hogy mindenkinek jó legyen, nincsen semmi titok – válaszolta kérdésünkre Kötél Tibor, akit az előkészületek során a kollégái segítettek, hozzájárulva a sikerhez. Szerinte a RégióFesztivál remek kezdeményezés, a Balaton-parti nagyközség pedig – ahogyan az esztendő valamennyi napján, úgy most is – szívesen s szeretettel látja az ide érkezőket.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában