Gyerek és ifjúsági kézművestehetségek

2024.05.07. 18:00

A XV. Vándorlegény pályázatából nyílt kiállítás Gébárton

Pénteken nyílt és május 20-ig látogatható a gébárti alkotóházban a XV. Vándorlegény Országos Gyermek és Ifjúsági Népi Kézműves Pályázat nyugat- és dél-dunántúli kiállítása. A rendezvényen a város nevében dr. Vadvári Tibor alpolgármester és Devecz Erzsébet, a Zala Megyei Népművészeti Egyesület elnöke köszöntötte a megjelenteket.

Mozsár Eszter

A Komlói Díszítőművészeti Műhely tagjainak regionális díjazású alkotásai a Vándorlegény kiállításon Gébárton

Fotó: Mozsár Eszter

A régiós döntő tehetségeinek bemutatkozása egyben az Alkotóházak Országos Konferenciájának nyitórendezvénye volt. Devecz Erzsébet beszédében a jelentkezőket, az őket felkészítő pedagógusokat és népművészeket méltatta. Megemlítette, sokszor a kézműveseket, népművészeket csodabogárnak tartják, mivel annyi időt töltenek kedvelt tevékenységükkel, miközben a használati- és dísztárgyakat pillanatok alatt akár online megvásárolhatjuk. Mégis, éppen az ő példájuk mutatja, hogy a kétkezi alkotásnak milyen értéke van ma is. Hálásak lehetünk mindazoknak, akik a fiatalok útját egyengetik, mondta a zalai egyesület elnöke.

A gébárti Vándorlegény kiállítás részlete, előtérben az alsónyéki Góli Ramóna  modern sárközi menyasszonyi fejdísze, gyöngygallérja és szorítója
Fotó: Mozsár Eszter

Az idei Vándorlegény Országos Gyermek és Ifjúsági Népi Kézműves Pályázat hét régióban, Magyarországon és a Kárpát-medencében működő népi kézműves közösségek, a mestereknél és népi kézműves szakiskolákban tanuló fiataloktól várta a hagyományos népművészeti kultúrát bemutató kézművesremekeket. A közös zalai és tolnai pályázatra 31 egyéni és 9 csoportos jelentkezés érkezett, összesen 128 pályamunkával. A közös kiállítással a két régió közötti kulturális kapcsolatot kívánják erősíteni, az együttműködésnek hosszú évekre visszanyúló hagyománya van. A beérkezett műveket a Csákányi Zoltán szakmai munkatárs (Hagyományok Háza) vezette zsűri értékelte, melynek tagja volt Komjáthy Tamásné népi iparművész (Tolna Megyei Népművészeti Egyesület) és Molnárné Riskó Erzsébet népi iparművész (Zala Megyei Népművészeti Egyesület). A kiállításra a legszebb alkotásokat válogatták be, ahol az országos pályázatra javasolt és régiós díjazásban részesülőket külön feltüntették.

A díjazottak:

I. korcsoport (6-10 év):

Egry József Általános Iskola és AMI (Keszthely): Kókai-Takács Alíz, Rosta Izabella, Lantos Gréta, Tollár Tímea, Szolnoki Lili, Mihucz Letti Nóra szőttesei

II. korcsoport (11-14 év):

Rátkai Panna, Paksa Borbála és Kajdi Zsombor (Zalaegerszeg) uzsonnás kollekciói letenyei hímzéssel

III. korcsoport (15-20 év):

Népi bőrműves műhely

  • Mátéffy János Nándor (Zalaegerszeg) egyéni, egyéni pályázó karikásostor, sétapálca, pásztorkészség, öv
  • Komlói Díszítőművészeti Műhely udvarhelyi párna, Dráva-menti főkötő mintás blúz és öv
  • Ill Petra (Bátaszék) gyöngyfűzés: zengővárkonyi cakkos, sárközi csavart, sárközi duplacsavarintós
  • Vámosi Virág (Szombathely) írókázott tojások

IV. korcsoport (21-35 év):

  • Kerkeni Dóra Lilla (Ágfalva) kalotaszegi férfi kalapdísz és mellénydísz
  • Góli Ramóna (Alsónyék) modern sárközi menyasszony fejdísze, gyöngygallérja és szorítója

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában