Isten teremtő tervének részesei

2024.05.07. 16:30

Anyák napján újabb gyermekeket fogadtak Zalaapáti ifjú polgárává

Ezúttal három gyermeket köszöntöttek a Zalaapáti Ifjú Polgára-program anyák napi ünnepén. A családok az oklevél s az apró ajándék mellett anyagi támogatást is kaptak az önkormányzattól, ami minden helyi ifjút megillet, 18 éves koráig.

Péter B. Árpád

Zalaapáti ifjú polgárait és családjukat köszöntötték, balról Vincze Tibor, jobbról Horváth Ferenc alpolgármester

Fotó: Péter B. Árpád

A program tizenhat esztendővel ezelőtt, 2008-ban indult – a helyi családok megbecsülésének, köszöntésének szándékával. A kezdeményezés később folyamatosan bővült, s mára oda jutott: a zalaapáti ifjak születésükkor – anyák napján és Szent Család vasárnapján –, majd a bölcsődébe-óvodába lépéskor, a helyi iskolába való beíratásukkor és ballagásukkor összességében 140 ezer forintot kapnak. 
– Ennek is része van abban, hogy nő Zalaapáti lakossága, az elmúlt mintegy két évtizedben százzal emelkedett a település lélekszáma. Emellett az óvodába, iskolába beíratott gyermekek száma a mögöttünk hagyott 30 évben soha nem volt annyi, mint most – ismertette Vincze Tibor polgármester. 

Vincze Tibor polgármester és Horváth Ferenc alpolgármester köszöntötte a település legifjabb polgárait
Fotó: Péter Béla Árpád

Előbbi intézmény minden csoportjába húsznál többen járnak, s betelt a minibölcsőde is. A Gábor Áron-iskolában pedig ősztől 29 elsős kezdi meg tanulmányait. A polgármester szerint az örvendetes tendenciában része van annak is, hogy az elmúlt esztendőkben a gyermekeket szolgáló oktatási-nevelési célú épületeket folyamatosan korszerűsítették, megújították, és ezek méltán váltak kistérségi központtá. Ennek eredményeként egyre többen költöznek a községbe, ahol manapság szinte nem találni üresen álló ingatlant. 
– Mindenkinek, aki igazán jó helyre, nyugodt, csendes és biztonságos településre szeretne költözni, jó szívvel tudom ajánlani Zalaapátit – szögezte le a település első embere. 

Tovább gyarapodik Zalaapáti, balról Cséplő Botond, Póczak Hanga, Erdős Antal Gábor és szülei
Fotó: Péter Béla Árpád

Vincze Tibor arról is beszélt, amióta elindult e családokat segítő, támogató program, több mint kétszáz gyermek született a faluban. Az első babák ma már középiskolába járnak, Zalaapátiban pedig abban bíznak: tanulmányaik után közülük sokan hazatérnek, itt rendezkednek be s alapítanak családot. 
Ezúttal Póczak Hangát, Erdős Antal Gábort és Cséplő Botondot köszöntötték. Szüleik az oklevél mellett a helyi kézműves kör tagjai által készített mézeskalács szívet is hazavihették emlékbe: ezeken Zalaapáti ifjú polgárainak keresztneve olvasható.
A polgármester az ünnepségen úgy fogalmazott, „velük is többen s fiatalabbak vagyunk”. Arra hívta fel a figyelmet: a családnak igazi értelmet a nő és a férfi szeretetkapcsolatának gyümölcse, a gyermek ad, s aki vállalja, az Isten teremtő tervének részese, közreműködője.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában