Érettségi vizsga

2024.05.09. 16:30

Csütörtökön az angollal folytatták a sort az érettségizők, köztük a Lenti Általános Iskola és Gimnázium végzősei

Árkovicsné Pezzetta Claudia főigazgató arról tájékoztatott, hogy az intézmény két végzős osztályában összesen 32 diák érettségizik idén, hatan vállalkoztak előrehozott vizsgára a 11. évfolyamosok közül.

Korosa Titanilla

Őr Rebeka, Bakos Bálint és Nagy Dániel szerint nem volt nehét az angolérettségi feladatsora

Fotó: Korosa Titanilla

Angolból középszinten 13-an, emelt szinten 12-en tettek vizsgát. A diákok az angol nyelvet fakultációként is választhatják a gimnáziumban, illetve a szaktanárok külön is foglalkoztak az emelt szintre készülőkkel. A végzősök közül 13-an már rendelkeznek nyelvvizsgával. A tanulók nagy része felsőoktatási intézményekben készül folytatni a tanulást. 

Reggel 9 órakor kezdték meg az angol vizsgát az érettségizők, a képen a 12. a osztály diákjai 
Fotó: Korosa Titanilla


 Az idegen nyelvi vizsgán négy készséget mérnek. Tüskéné Iványi Bernadett szaktanár elmondta, hogy az első három feladat nehézsége megfelelt a várakozásnak, az olvasott szövegértés nem okozhatott meglepetést, ezzel szemben a nyelvhelyesség már nagyobb kihívás volt, itt akadtak olyan egységek, ahol már szükség volt a nyelvtani tudásra. A hallott szövegértés feladattípusai is megfeleltek a várakozásnak, az íráskészséget mérő negyedik feladat viszont nehezebb volt, mint a korábbi években. 

Az agyserkentő szőlőcukor és a hidratáló víz mellé volt, aki kedvenc plüssjátékát is segítségül hívta, elöl Horváth Róbert  a 12. b osztályból  
Fotó: Korosa Titanilla

Itt – mint mondta - két szöveget kellett írniuk a tanulóknak, egy 80-100, illetve egy 100-120 szavasat. A rövidebb szövegben több szempont alapján kellett ügyet intézniük a vizsgázóknak, ez az összetett feladat komoly odafigyelést igényelt. A másik feladatban pedig a hétköznapi tinédzser élet egy problémájáról kellett a vizsgázóknak értekezniük, némi pszichológiai véleménnyel, tanácsadással négy szempont alapján. Ennek nehézsége az volt, hogy pontosan értelmezni kellett azt a kommentet, amire ők válaszként írták a fogalmazást. 

Őr Rebeka, Bakos Bálint és Nagy Dániel az angolérettségi után
Fotó: Korosa Titanilla

A diákok ezzel szemben nem érezték nehéznek az angol matúra negyedik feladatát. 

Őr Rebeka, Nagy Dániel és Bakos Bálint is bizakodó volt az angolérettségit illetően. 
 - Rosszabbra, nehezebbre számítottam – kezdte Rebeka. - Számomra a legnehezebb a hallásértés volt, a levéltémák jók voltak, és a szövegértést is viszonylag egyszerűnek találtam.

Nagy Dániel is ezt erősítette meg, hozzátéve, hogy aztán majd kiderül. Bakos Bálint szerint sem volt nehéz összességében a feladatsor, neki a hallásértés utolsó feladata volt kicsit nehezebb. 

Pénteken pedig többekre vár a német vizsga. 

Laptársunk oldalán, a kisalföld.hu-n az eredményeket is olvashatják.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában