A biztonságpolitikai szakértő volt a vendég Zalaegerszegen

2024.05.10. 11:30

Dr. Nógrádi György: A világháború elkerülése kell, hogy a cél legyen

Az Új kor hajnalán 2.0 című biztonsági konferencia második rendezvényén dr. Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő volt a vendég. Az eseményt a Városi Hangverseny- és Kiállítóteremben rendezte meg a Zalaegerszeg Barátai Egyesület csütörtökön a Generációkon átívelő közösségteremtő programok Zalaegerszegen elnevezésű projekt keretében.

Antal Lívia

Dr. Nógrádi György volt a vendége a zalaegerszegi biztonsági konferenciának

Fotó: Antal Lívia

Ennek a konferenciának a témája is, mint az előző napinak, a világban jelenleg zajló háborús konfliktusok kérdésköre volt. Bali Zoltán alpolgármester, az egyesület elnöke köszöntötte dr. Nógrádi Györgyöt. A magyar biztonságpolitikai szakértő úgy vélekedett, hogy három globális játékos uralja a világot, sorrendben USA, Kína és Oroszország. Mint mondta, nagyon érdekes amerikai elnökválasztás elé nézünk, mert soha ennyire megosztó két elnökjelölt még nem volt. Biden és Trump, az amerikai lakosság egyik fele imádja, míg a másik fele gyűlöli őket. Melyik nyer, nem tudni, s hogy mi lesz annak a következménye.

A több mint két éve folyó orosz–ukrán háború kapcsán azt fejtegette, hogy Ukrajna nem tudja megnyerni, mert nincs meg a képessége hozzá. Ukrajna azt követeli, hogy a Nyugat-Európában élő katonakorú lakosait toloncolják vissza, amellyel szembe megy az európai emberi jogoknak. A minap száz évre szóló hadiipari és infrastrukturális együttműködési megállapodást kötött a jelenlegi brit kormánnyal, amit azért nem ért, mert Angliában is választások lesznek. A biztonsági szakértő beszélt arról is, a héten szerdán a magyar–ukrán kapcsolatokról telefonon tárgyalt egymással Orbán Viktor és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök, aki meghívta a magyar miniszterelnököt a június közepére tervezett svájci békecsúcsra. Kína 12 pontos béketervvel állt elő, de Zelenszkij azt mondja, egyfajta béke lehet, amit ő tervez meg. A nyugati országok pedig gyakoroljanak hatást az oroszokra, hogy azt elfogadják. Zelenszkij napról napra tovább megy a követelésekben, miközben alapvető cél a harmadik világháború elhárítása kell, hogy legyen, hangsúlyozta dr. Nógrádi György.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában