A sajtó munkatársainak tartottak kétnapos kirándulást

2024.05.09. 20:00

Élménydús programokat kínálnak a Zala-völgyi nyitott porták idén is

Kenyérsütés, borkóstolás, mézpörgetés, e-bike-túra, üzemlátogatás és hangfürdő. Csak néhány élmény kiragadva abból a kétnapos túrából, amivel az országos és regionális sajtó munkatársait várták a Zala-völgyi Nyitott Porták szerdán és csütörtökön az idei szezon indulásaként.

Mozsár Eszter

A Zala-völgye Nyitott Porták sajtóútján hangfürdőt tartott Juhász Beáta (jobbra) és Csorba Norbert

Fotó: Mozsár Eszter

A zalaszentlászlói Gyógynövények Völgye portájának programjához csatlakozott szerkesztőségünk, ahol a helyszínen barátságosan üdvözölt a házőrző kuvasz és a vendégszerető házaspár, Bakos Péter és felesége, Zsuzsanna. 2013 óta működik az ökológiai gazdaság, ahol az egészséges életmódhoz kapcsolódó termékeket, élelmiszereket, hagyományos népi gyógyászati készítményeket állítanak elő. Az újságírók a kertben sétálva tudtak meg többet a pitypangról és a lándzsás útifűről, majd a lepárló helyiségekben az illóolajok és parfümök készítésével ismerkedtek. Emellett százszázalékos, adalékmentes gyümölcsleveket kóstoltak, illetve Zsuzsanna segítségével testpermetet, valamint az évszázadok óta ismert, de ma kevésbé használt antiszeptikus és immunerősítőt, úgynevezett oximelt (méz és ecet keveréke) készítettek. 

Bakos Zsuzsanna a sajtó munkatársainak a pitypang és az útifű jótékony hatásairól mesél a Zala-völgye Nyitott Porták sajtóútján. Balra Fatér Balázs István, a Zala Termálvölgye Egyesület elnöke
Fotó: Mozsár Eszter

A foglalkozást követően ugyancsak itt a portán az elmét kikapcsoló és testet ellazító kellemes élményben, hangfürdőben részesülhettek a média munkatársai. A Békés Harcos Udvar (Zalaszentgrót - Zalakoppány) tulajdonosai, Juhász Beáta és Csorba Norbert kényeztette a jelenlévőket. A pár 2019 decemberében Budapestről költözött Zalába. Jógával és hangterápiával foglalkoztak, amit azóta is folytatnak új otthonukban. Ezen kívül birtokukon jurtaszállást üzemeltetnek.

A Zala-völgye hálózat értékeit, a jól működő közösségeket szerették volna bemutatni, felelte érdeklődésünkre Bődi Ivett projektmenedzser. A kétnapos sajtóút célja, hogy ne csak helyben, hanem az egész országban, sőt a határokon túl is felfigyeljenek a zalai gazdák, portatulajdonosok tevékenységére, az általuk kínált agroturisztikai szolgáltatásokra.

- A gazdák szívesen nyitják ki portáikat, megmutatják a vendégeknek, miként állítják elő a finomságokat, az egészséges nedűket, készítményeket, miközben a népi hagyományokkal is megismertetik a fiatalokat. A gazdák gyakran összefognak és együtt, közösen szervezik eseményeiket – mondta Ivett.

A média munkatársai testpermetet készítenek a Gyógynövények Völgye portán
Fotó: Mozsár Eszter

Fatér Balázs István – aki maga is biogazdaságot üzemeltet - a nyitott portákat összefogó Zala Termálvölgye Egyesület elnökeként hozzátette: a hálózatban jelenleg mintegy harminc tagjuk van, s az élmények nyújtása, a helyi egészséges termékek előállítása mellett fontos hangsúlyt kap a tudásátadás. 

A kétnapos sajtóúthoz a fentieken kívül a zalaszentlőrinci Mi Kertünk porta, a Csáford-völgyi Natúr pont porta, a zalaszentgróti Keszler Birtok, a Skapér Méhészet, a LídRind porta, a Dóka Éva Pincészet, a Pitypang porta, a zalacsányi Pálos Resort, a Farm Inn Fogadó és a Zsankó Kistermelő Gazdaság csatlakozott.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában