Bel- és külterületi útfelújítások

2024.05.09. 17:30

Infrastruktúra-fejlesztés Csömödérben

Három beruházást avattak fel csütörtökön Csömödérben. Infrastruktúra-fejlesztés, azon belül bel- és külterületi útfelújítások valósultak meg, valamint korszerűsítették a belterületi csapadékvíz-elvezetést.

Korosa Titanilla

Szalagátvágás az útfelújítás helyszínén, balról Dormán László, a kivitelező Hydrocomp Kft. ügyvezetője, dr. Pál Attila, Tomposné Gyuricza Judit és Cseresnyés Péter. Csömödér élen jár az infrastruktúra-fejlesztésben

Fotó: Korosa Titanilla

Tomposné Gyuricza Judit, Csömödér polgármestere számolt be az infrastruktúra-fejlesztésről. Elmondta, hogy a belterületi csapadélkvíz-elvezetés korszerűsítésére TOP-os forrásból közel 125 millió forintot költhettek. Megtörtént ebből az önkormányzati tulajdonú utak vízelvezető árkainak rekonstrukciója.

infrastruktúra-fejlesztés
Németh Csaba plébános áldotta meg az infrastruktúra-fejlesztést
Fotó: Korosa Titanilla

Bel- és külterületi útfelújítások

A TOP Plusz programban több mint 37 millió forintot nyertek el belterületi útfelújításra: a Széchenyi és a Petőfi utcát korszerűsítették, végeztek burkolatmegerősítést, illetve gyalogos átkelési pontot is kialakítottak a két szakasz csatlakozásánál. Ezzel a kerékpározás feltételei is javultak.

A Vidékfejlesztési Program nyújtotta 12 millió forintból pedig külterületi útfelújítást végeztek. Két szakaszon történt burkolatmegerősítés. Az érintett utakról mezőgazdasági területek közelíthetők meg, valamint egy család ingatlana is könnyebben elérhetővé vált.

Részt vett az infrastruktúra-fejlesztő beruházások avatásán s méltatta azokat dr. Pál Attila, a Zala Vármegyei Közgyűlés elnöke és Cseresnyés Péter, a térség országgyűlési képviselője is.

Infrastruktúra-fejlesztés vidéken

A vármegyegyűlés elnöke arról szólt, hogy az ország nem létezik a vidék nélkül, de csak akkor van vidék, ha képesek vagyunk ott élni, ehhez pedig infrastruktúra-fejlesztés kell. A magyar kormány felismerte azt, hogy oda kell figyelni a vidékre, ahol nemcsak az életminőség, hanem az értékrend is jobb, mondhatjuk, hogy szöges ellentétben van a mai európai gondolkodásmóddal, hisz keresztény és konzervatív – fogalmazott.

Majd arról is beszélt, hogy a TOP-os források elosztását a vármegye koordinálja, együttműködve az országgyűlési képviselőkkel. Az új ciklusban, mivel az Európai Uniótól nem kaptuk meg, ezért a magyar kormány megelőlegezte a pályázati forrásokat, hogy a beruházások elindulhassanak. A jelen ciklusban 65 milliárd forint áll rendelkezésre Zalában, beleértve a két megyei jogú város forrásait.

Folytatódjon a fejlődés

Cseresnyés Péter úgy fogalmazott: ahhoz, hogy az elmúlt években tapasztalható fejlődés folytatódjon, az kell, hogy 2026-ban is megkapják majd a bizalmat, hogy rendezzék a viszonyt az Európai Unióval, valamint legyen béke. Beszélt a települési önkormányzatok által elérhető további pályázati lehetőségekről is, mint a falu- vagy a vidékfejlesztési program, melyekkel a kormány támogatja a vidéket.

Csömödér önkormányzata az elmúlt években közel 200 millió forint támogatást használhatott fel, emellett további források kerültek a faluba a közutak felújítása, vagy egyéb fejlesztések, például a vasútállomás váróépületének felújítása révén.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában