Hírek

2017.04.04. 14:57

"Ha egy nagy gyárnak szüksége lenne ezer szakmunkásra Kanizsán, akkor bizony gondban lennénk"

Egyre nagyobb és komolyabb a szakemberhiány országszerte. A negatív tendenciát többek közt pályaorientációs rendezvényekkel próbálja visszafordítani a megyei kamara és a szakképzési centrum.

Pásztor András

Tegnap éppen a Nagykanizsán rendeztek ilyen fórumot a 7. évfolyamos osztályfőnököknek, akik pontos és átfogó képet kaptak a Nagykanizsai Szakképzési Centrum képzési palettájáról, a hiányszakmákról és a diákok által igénybe vehető ösztöndíjakról.

Bene Csaba, a Nagykanizsai Szakképzési Centrum főigazgatója bevezetőjében úgy fogalmazott: a kormány kiemelt célkitűzése, hogy évről-évre mind többen tanuljanak a szakképzésben, ennek ellenére továbbra is kevés a szakmával rendelkező fiatal.

– Ha történetesen egy nagy gyárnak szüksége lenne ezer szakmunkásra Kanizsán, akkor bizony gondban lennénk – példázta a szakemberhiányt a főigazgató, aki hangsúlyozta: a szakképzés ma már nem jelent zsákutcát, akár szakközépiskolásként is lehet érettségit szerezni, majd továbbtanulni.

Horváth Klaudia éppen az ápolók szintvizsgájára készülve mutatta be a szakszerű  újraélesztést

– A magyar felsőoktatásba egyre nehezebb lesz bekerülni, a ponthatárok folyamatosan emelkednek, ezért jó alternatíva lehet, ha egy fiatal először szakmát szerez – érvelt a szakképzés mellett Bene Csaba főigazgató.

Ezt követően Bangó-Rodek Viktória, a megyei kamara szakképzési csoportvezetője adott tájékoztatást a megyei hiányszakmákról, illetve az igénybe vehető ösztöndíjakról. Mint elmondta: a tanulmányi átlag függvényében egy szakközépiskolás havonta 10-35 ezer forintos állami ösztöndíjra jogosult, míg egy szakgimnazista 20-50 ezer forintot is kaphat. Ehhez társulhat még a városi önkormányzatok által nyújtott ösztöndíj is, ami Nagykanizsa esetében 6-15 ezer forint lehet havonta a helyi hiányszakmákban tanulók részére.

– Emellett, ha egy diákkal tanulószerződést köt egy vállalkozó, akkor további támogatásra is számíthat – mondta a megyei kamara szakembere, aki hozzátette: a fent felsorolt támogatások reményeik szerint ösztönzőleg hatnak a fiatalokra, de a legfontosabb az lenne, hogy az egyes szakmák iránti érdeklődés miatt válasszák a fiatalok a szakképzést.

Az előadásokat követően az általános iskolai osztályfőnökök a Nagykanizsai Szakképzési Centrum valamennyi telephelyét, illetve tanműhelyét végiglátogatták, ahol arról is meggyőződhettek, hogy remek infrastruktúrával rendelkeznek az intézmények.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!