Hírek

2017.06.19. 14:43

Szünidei kisinas táborok Zalában

ZALAEGERSZEG Harmadik éve rendezi meg a Zala Megyei Kereskedelmi és Iparkamara pályaválasztás előtt álló általános iskolások számára a kisinas tábort, ami hétfőn kezdődött.

Hajdu Péter

A játékot, kikapcsolódást is tartalmazó szünidős tábor tegnap kezdődött a megyeszékhelyen. Mint a kamara illetékese elmondta, olyan sokan jelentkeztek, hogy nem fért bele mindenki a létszámba, így is több mint harminc iskolás töltheti hasznosan a szünidő első hetét, és ismerkedhet a szakmákkal.

A délelőtti bemutatkozás, majd az ebéd után tegnap a fiúk egy szakképző cég tanműhelyében az építőipari szakmákról szerezhettek ismereteket, a csoport lány tagjai pedig a kamarában kipróbálhatták magukat a bőrdíszművességben és a mézeskalács készítésben.

– Idén már három helyen tartjuk meg a kisinas tábort. Zalaegerszegen most kezdődött, itt a második alkalommal, Nagykanizsán, ahol három éve indult a programsorozatunk, a jövő héten várjuk a gyerekeket, Zalaszentgróton pedig az utána következő héten. Ezekkel a szünidős programokkal a pályaválasztás segítése a célunk. Az ötnapos napközis táborokban a helyi intézményekben, illetve a gyakorlati szakképzésben résztvevő cégeknél a tanulható szakmákkal ismerkednek a gyerekek. Minden foglalkozáson kipróbálhatják magukat, készítenek is valamit, és ezekből a munkákból az utolsó napon kiállítást rendezünk – mondta Bangó-Rodek Viktória, a kamara stratégiai koordinátora.

Az egerszegi kamarai táborban 33-an vesznek részt. Mint a kamara munkatársa elmondta, túljelentkezés volt, de több fiatalt nem tudtak befogadni, mivel a szervezésben arra is gondolni kellett, hogy mindenki kipróbálhassa a különféle tevékenységeket.

Béresné Dormán Ibolya megmutatta a mézeskalács-díszítés motívumait, tőle jobbra Biró Enikő és Gyuk Johanna
Fotó: Katona Tibor

A lányok egyik csoportja Béresné Dormán Ibolya egervári mézeskalácsos irányítása mellett igyekezett a kisütött mézeskalácsszíveket díszíteni.

– Minden gyereknek hoztam három mézeskalácsot, és háromféle motívumot mutatok meg nekik, amiket ők is kipróbálnak. A harmadik darabra ráírhatja mindenki a nevét. Nagyon ügyesek, én is kaptam ötletet mintához – mondta Béresné, a Zala Megyei Népművészeti Egyesület tagja.

A lányok cukros mázzal töltött, kilyukasztott nejlonnal ügyeskedtek, szépen formálva a szívecskék szélére kerülő hurokvonalat. Nem valószínű, hogy mézeskalácsosok kerülnek ki közülük, de hasznát vehetik e tudásnak akár az ünnepi sütemények készítésekor is.

– Egyelőre nem tudom, hová megyek nyolcadik osztály után. Valamilyen szakmát tanulok, de még nincs elképzelésem, melyiket – hallottuk a teskándi Gyuk Johannától.

A gellénházi Biró Enikőnek már vannak tervei.

– Az Adyba szeretnék majd bejutni, mert ott van rajzoktatás és tánc, zene tagozat is. Nagyon szeretek rajzolni, és vonzódom a művészetekhez – közölte.

A terem másik részében pedig kalapácsok kopogtak, Nagy Béla népi iparművész vezetésével lyukasztották a bőrt, alakították a szíjat, és egy bőr karkötővel lettek gazdagabbak a nap végén.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!